De stad Amsterdam

Amsterdam, stad en haven, westelijk Nederland, gelegen aan het IJsselmeer en verbonden met de Noordzee. Het is de hoofdstad en het belangrijkste commerciële en financiële centrum van Nederland. Voor de 9 miljoen toeristen die elk jaar een bezoek brengen en zijn 822.000 inwoners, staat Amsterdam bekend om zijn historische bezienswaardigheden, om zijn grote kunstcollecties en om de kenmerkende kleur en smaak van zijn oude delen, die zo goed bewaard zijn gebleven.

Een blik op Amsterdam

Bezoekers van de stad zien echter ook een drukke metropool die wordt geteisterd door milieuvervuiling, verkeersopstoppingen en woningtekorten. Amsterdam, dat meer dan 700 jaar oud is, is gemakkelijk te omschrijven als een levend museum van vervlogen tijden en om de eeuwige schoonheid van de eeuwenoude grachten, de oude patriciërswoningen en de sfeer van vrijheid en tolerantie te prijzen, maar de moderne stad werkt nog steeds aan oplossingen voor de urgente stedelijke problemen waarmee ze wordt geconfronteerd.

Hoofdstad van Nederland

Amsterdam is de nominale hoofdstad van Nederland, maar niet de zetel van de regering, namelijk Den Haag. De koninklijke familie is bijvoorbeeld slechts af en toe in residentie in het Koninklijk Paleis, op het plein dat bekend staat als de Dam, in Amsterdam. De stad mist de monumentale architectuur van andere hoofdsteden. Er zijn geen brede pleinen die geschikt zijn voor grote optochten, noch zijn er triomfbogen of imposante beelden. Het intieme karakter van Amsterdam komt het best tot uiting in de smalle, drukke straatjes van de oude stad, waar een groot deel van de bevolking nog steeds zijn zaken doet. Hoewel er herinneringen zijn aan het glorieuze verleden - huizen met puntgevels, nobele bakstenen gevels bekleed met zandsteen, rijkelijk versierde kroonlijsten, torens en kerken, en de muziek van beiaarden en draaiorgels - is de realiteit van het leven in de moderne stad vaak in tegenspraak met dit romantische beeld.

De binnenstad van Amsterdam

De binnenstad is door zijn netwerk van kanalen verdeeld in zo'n 90 ‘eilanden’ en de gemeente telt ongeveer 1.300 bruggen en viaducten. Amsterdam is het economische centrum van Nederland en daar blijft traditie naast innovatie bestaan. Hoewel de stad een modern metrosysteem heeft, is ongeveer een vijfde van de beroepsbevolking nog steeds afhankelijk van de aloude fiets voor vervoer. De stad is nog steeds beroemd om zijn talloze Chinese en Indonesische restaurants en de honderden woonboten die langs de grachten lopen. Sinds het midden van de jaren zestig staat Amsterdam ook bekend om een toegeeflijke sfeer en trekt het veel mensen aan die op zoek zijn naar een alternatieve levensstijl.

Het IJ

Het landschap De stadsindeling Amsterdam ligt in een vlak en laaggelegen gebied voornamelijk op de zuidoever van het IJ, een binnenlandarm van de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer, via kanaal verbonden met de Noordzee. De Amstel stroomt van zuid naar noord door de stad richting het IJ. Delen van de stad liggen onder zeeniveau, sommige op land dat is gewonnen uit de zee of uit moerassen of meren. Het is dan ook tijd om Amsterdam weer te herontdekken.